Glycemische Index
Langzaam verteerbare koolhydraten kenmerken zich door een lage Glycemische Indexering (GI). Sperziebonen bijvoorbeeld, hebben een lage GI waarde, namelijk 30. Dat wil zeggen dat de koolhydraten in de sperziebonen uw bloedsuikerspiegel niet sterk zullen laten stijgen. Deze koolhydraten worden langzaam in uw lichaam opgenomen. Kristalsuiker heeft een GI waarde van 100, dat is hoog. Deze koolhydraten laten uw bloedsuiker en insulinespiegel zeer snel stijgen.
Voor de behandeling van hyperinsulinemie, dus ook voor uw tussendoortje, houden we een GI waarde aan van 35 of lager. Dat is laag. Er zijn veel tabellen op het internet beschikbaar met daarin de GI-waarde van allerlei voedingsmiddelen.GI tabel van Annemie Van de Sompel Diëtiste UZ Antwerpen
De glycemische index (GI) is een begrip dat nu al ruim twintig jaar als een mistig gegeven boven de voedingswetenschappen hangt. Er wordt over gepraat maar er wordt evenveel over gezwegen. Ondanks talrijke onderzoeken naar het effect van de GI is er in de wetenschappelijke wereld nog geen consensus over het belang van de GI. Verschillende onderzoekers zetten nog vraagtekens bij de relevantie van het GI-concept en het belang van de GI bij ziektebehandeling of -preventie.Download de GI tabel van Annemie Van de Sompel
Praktijk voor natuurgeneeskunde van Margreet Chardon
Voedingsmiddelen hebben niet allemaal hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Vetten, de meeste groenten en eiwitrijke producten hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten hebben veel meer effect hierop, maar ook het effect van diverse koolhydraten is verschillend. Bijvoorbeeld 100 gram gekookte wortel laat de bloedsuikerspiegel ruim 5 keer zoveel stijgen als 100 gram rauwe wortel, terwijl er evenveel koolhydraten worden gegeten. De glycemische index (afkorting GI) is de reactie van de bloedsuikerspiegel op 50 gram koolhydraten van het betreffende product.Download van Margreet Chardon
Tabel van glycemische indexen - lilith.demon.nl
De glycemische index van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. Glucose/dextrose staat standaard op 100 gesteld, en is dus een voorbeeld van een zeer slechte koolhydraat. Paddestoelen hebben een glycemische index van 5, en zijn weer zeer goed. Glycemische index korten we af met GI.Download van lilith.demon.nl
The Official Website of the Glycemic Index and GI Database
Not all carbohydrate foods are created equal, in fact they behave quite differently in our bodies. The glycemic index or GI describes this difference by ranking carbohydrates according to their effect on our blood glucose levels. Choosing low GI carbs - the ones that produce only small fluctuations in our blood glucose and insulin levels - is the secret to long-term health reducing your risk of heart disease and diabetes and is the key to sustainable weight loss.www.glycemicindex.com click on "GI database"
Revised International Table of Glycemic Index
This is the definitive table for both the glycemic index and the glycemic load. I am able to reproduce it here courtesy of the author, Professor Jennie Brand-Miller of the University of Sydney.Download de GI tabel van de University of Sydney
- Candida: Candida infectie - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Behandeling diabetische complicaties - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Bloeduiker stabilisatie - Hart en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Cardiomyopathy and Heart Failure - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Levensverlenging: Levensverlenging - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Artrose en artritis: - Artrose - Artritis - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Voeding: Voeding wat is er mis mee - Melk - Suiker - Aanvulling onvolwaardige voeding - Vitamine supplementen: Voedingssupplementen - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Staar - Depressie - Behandelingsforum - Orthomoleculaire Geneeskunde