Pagina 1 van 2
broodvervanging
Geplaatst: Zo Aug 14, 2005 12:05 pm
door Cora
Kikkererwtenmeelpannekoeken
Voor 5 pannenkoeken:
2 eieren
200 gram kikkerewtenmeel
40 gram tarwezemelen
30 gram pompoenpitten
mespuntje zout
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder of 1 flinke theelepel zuiveringszout (=natriumbicarbonaat bij de drogist)
eventueel nog wat sesamzaad en/of maanzaad
eventueel 2 eetlepels kwark
voor vrouwen eventueel 30 gram lijnzaad, mannen kunnen dit beter niet toevoegen i.v.m. verhoogde kans op prostaatkanker
om te verdunnen: geitenmelk of mineraalwater met bubbels (wordt het luchtiger van) of water en/of een scheut koffiemelk
Bereidingswijze:
De droge ingrediënten mengen, behalve het bakpoeder of zuiveringszout en even mixen om de klonten uit het meel te krijgen, eieren en eventueel kwark en/of olijfolie erdoor kloppen. Beslag verdunnen tot pannekoekenbeslagdikte met mineraalwater of geitenmelk of water en/of een scheut koffiemelk. Het beslag een tijdje (15-30 minuten) laten staan, het dikt dan nog wat in, het beslag nog een beetje verdunnen en bakpoeder of zuiveringszout toevoegen.
Bakken als een omelet. Deze pannekoeken moet je op een lager vuur bakken dan gewone pannekoeken, het duurt langer voordat ze gaar zijn. Pas omdraaien als de onderkant droog is en los komt van de pan.
Het is de kunst om de pannenkoek niet te laten verbranden en toch gaar te krijgen.
Je kan natuurlijk nog allerlei andere ingrediënten toevoegen zoals geraspte kaas of bieslook. Voor een zoete variant kan je stevia (natuurlijke zoetstof), kaneel, vanille enz. toevoegen, beleggen met fruit en room.
Of even onder de grill met tomaten en kaas. Mijn favoriete beleg is dun besmeren met goed smeerbare geitenkaas daarop plakjes harde geitenkaas.
Deze pannenkoeken kan je goed invriezen eventueel met beleg.
Flensjes met Chinese groentemix en ei
Geplaatst: Do Aug 18, 2005 1:24 pm
door Jaike Douwes
Flensjes met Chinese groentemix en ei
Voor de flensjes recept kikkererwtenpannekoeken aanhouden.
voor de groentevulling:
4 eieren
2 el olie
1 fijngesneden ui
2 1/2 cm gemberwortel
1 fijngesneden teentje knoflook
200 g taugé
200 g ham in blokjes
zout, peper
2 el sojasaus 3
takjes bladselderij
Flensjes maken en warmhouden.
4 eieren in 8 min. hardkoken.
Eieren pellen en in plakjes snijden.
In 2 el olie ui, knoflook en gember 5 min roerbakken.
Taugé en ham toevoegen en 5 min meebakken.
Zout, peper en sojasaus toevoegen.
Op platte schaal lagen maken van flensjes, groentemengsel en ei. Eindigen met een laag groentemengsel.
Garneren met takjes bladselderij en plakje ei.
Spinazieflensjes met kaas-tomatensaus
Geplaatst: Do Aug 18, 2005 1:48 pm
door Jaike Douwes
Spinazieflensjes met kaas-tomatensaus
Ingrediënten:
200 g spinazie
olie
3 eieren
30 gram kikkererwtenmeel
30 gram tarwezemelen
30 gram pompoenpitten
mespuntje zout
eventueel nog wat sesamzaad en/of maanzaad
eventueel 2 eetlepels kwark
eventueel een scheutje olijfolie
40 g boter
voor de saus:
4 plakjes ontbijtspek
2 rijpe tomaten
basilicum
3 el crème fraîche
100 g geraspte belegen Goudse kaas.
Bereiding:
Was de spinazie en laat hem goed uitlekken.
Snijd het blad in smalle reepjes.
Verhit circa 1/2 eetlepel olie in een koekenpan.
Roerbak de reepjes spinazie ca 1 minuut tot de groente is geslonken.
Laat de reepjes uitlekken.
Roer van het meel, de tarwezemelen, de pompoenpitten,
wat zout en peper,de eieren, kwark een beslag,
eventueel verdunnen met water.
Roer de spinazie erdoor.
Laat het beslag circa 30 minuten rusten.
Maak de saus:
Snijd het ontbijtspek in smalle reepjes,
bak deze in een droge koekenpan zachtjes uit.
Voeg de tomaten en de crème fraîche aan het spek toe.
Breng de saus al roerende aan de kook.
Laat de saus circa 3 minuten zachtjes pruttelen.
Smelt in een kleine koekenpan een klontje boter.
Bak de flensjes gaar.
Roer de kaas en basilicum door de saus,
verdeel de saus over de flensjes en rol ze op.
Serveer direct.
Pannekoektaart
Geplaatst: Do Aug 18, 2005 1:59 pm
door Jaike Douwes
Pannekoektaart
3 eieren
30 gram kikkererwtenmeel
30 gram tarwezemelen
30 gram pompoenpitten
mespuntje zout
eventueel nog wat sesamzaad en/of maanzaad
eventueel 2 eetlepels kwark
eventueel een scheutje olijfolie
40 g boter
Mengsel:
20 g boter of margarine
1 fijngesnipperde ui
1 rode paprika, in kleine blokjes
250 g broccoli,
in kleine roosjes
150 g schouderham in reepjes
150 g verse roomkaas met knoflook
wat (kruiden)zout
150 geraspte belegen kaas
Roer van het meel, de tarwezemelen, de pompoenpitten,
wat zout en peper, de eieren en eventueel kwark een beslag,
eventueel verdunnen met water.
Laat het beslag circa 30 minuten rusten.
Bak van het beslag pannenkoeken in boter.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit 20 g boter en fruit de ui en paprika zachtjes ongeveer 5 minuten. Bak de broccoli 2 minuten mee.
Schep de ham erdoor en neem de pan van het vuur.
Roer de roomkaas erdoor, voeg zout naar smaak toe.
Schep het groentenmengsel erdoor en warm alles goed door.
Leg een pannenkoek in de taartvorm.
Strijk er een laag van het mengsel over en strooi er 1 1/2 el kaas over.
Leg er een pannenkoek op en verdeel hier weer mengsel en kaas over.
Ga zo door tot de pannenkoeken en het mengsel op zijn,
eindig met een laagje kaas.
Bak de taart in 20 min. in de oven tot de bovenkant mooi bruin is.
Geplaatst: Do Okt 06, 2005 1:27 pm
door Liesbeth58
Dag Cora,
Ik heb je recept van de pannenkoeken met kikkererwtenmeel uitgeprobeerd, en ik vind het zeker een succes. Erg lekker en heel voedzaam!
Ik heb overigens het meel zelf gemaakt van kikkererwten, gewoon in de keukenmachine. Gaat heel goed.
Bedankt voor het recept, het is een heerlijke afwisseling tussen groente met vis of vlees e.d.
Hartelijke groet,
Liesbeth.
Geplaatst: Vr Okt 07, 2005 4:30 pm
door Willy
Binnenkort komt mijn artikel over soja op het net
Mijn stelling wordt daar dat soja VERBODEN is, ook alle soja producten
dus ook tofu en tahoe
etc
Geplaatst: Za Okt 15, 2005 12:26 am
door estherhoogeveen
Ik ben ook aan het bakken geslagen met die pannenkoeken.
Dat werkt verslavend hoor.
Mijn jongens willen ze nu mee naar school i.p.v. een pakje koek.
Ik bak dan niet een grote maar eigenlijk drie in de pan.
Super die recepten hier.
gegroet esther

Geplaatst: Za Okt 15, 2005 4:53 pm
door Willy
Heb Cora een extra kus gegeven en gevraagd of ze nog eens wat recepten op het forum zet. Ze had ook een heerlijk notentaartje gemaakt. Vele variaties zijn mogelijk bij dit taartje.
Geplaatst: Za Okt 15, 2005 7:43 pm
door Jaike Douwes
Wie wil er meedoen met galgje?
kikkererwtenpannenkoekentaart
je wint vast

Geplaatst: Za Okt 15, 2005 11:23 pm
door Liesbeth58
Heb Cora een extra kus gegeven en gevraagd of ze nog eens wat recepten op het forum zet. Ze had ook een heerlijk notentaartje gemaakt. Vele variaties zijn mogelijk bij dit taartje.
Heel goed idee!
Liesbeth
Geplaatst: Di Dec 13, 2005 10:38 am
door Cora
Ik ben ook nog een beetje druk met andere dingen en het schiet niet zo op met dat notentaartje. De eerste keer was 'ie heel lekker maar de tweede keer niet, ik was vergeten hoe ik ' m eerst gemaakt had.......
Maar ik ga weer eens wat proberen als mijn oven gerepareerd is.
Geplaatst: Wo Jan 11, 2006 6:38 pm
door Didi1985
Pannekoeken
- 2 grote eieren
- 2 flinke eetlepels zemelen
- 3 flinke eetlepels hüttenkäse
- vanille aroma
- zoetstof
(
http://www.lowcarbdieet.nl/forum/index. ... ic=10163.0)
Geplaatst: Di Jan 17, 2006 6:46 pm
door Cora
Broodje van kikkererwtenmeel
Dit “brood” is makkelijk te maken, het smaakt beter als je er pitten en noten door doet of een deel van het kikkererwtenmeel vervangt door amandelmeel en/of kokos. Het is goed in plakken in te vriezen. Verwacht geen brood van de bakker, maar iets wat op een hartige cake lijkt.
Ingrediënten (voor 1 cakeblik):
500 gram kikkererwtenmeel
of 300 gram kikkererwtenmeel+200 gram amandelmeel
of 300 gram kikkererwtenmeel+100 gram amandelmeel+100 gram gemalen kokos
evt. 40 gram tarwezemelen+4 extra eetlepels water
4 eieren
kopje yoghurt (+/- 150 cc)
6 eetlepels olijfolie (of gesmolten roomboter)
2 volle theelepels zuiveringszout (natriumbicarbonaat, bij de drogist)
mespuntje zout
2 volle eetlepels wijnsteenpoeder (soort bakpoeder uit de natuurvoedingswinkel), of 1 extra theelepel zuiveringszout
ongeveer 175 cc water
eventueel maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, en/of walnoten
Klop met de mixer de klontjes uit het meel. Dan de pitten, zaden en/of de gebroken noten toevoegen en evt. zemelen toevoegen. Klop de eieren, de yoghurt, zout en olijfolie er door, daarna het water, tot er een kleverig, half vloeibaar deeg onstaat. Als laatste het wijnsteenpoeder en/of zuiveringszout er door kloppen. Bakvorm bekleden met bakpapier en het beslag hier indoen, en nu 1/2 tot 1 uur laten rusten. Bedek de bovenkant losjes met bakpapier (de bovenkant droogt anders uit) en zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven: 1 uur op 200 graden.
Tip: Als je een kleiner broodje wilt maken dan kan je de vorm verkleinen door het bakpapier halverwege de vorm om te vouwen, zodat je maar de helft van de vorm vult.
Geplaatst: Do Jan 26, 2006 6:36 pm
door Liesbeth58
brood van amaldelmeel en zadenmix
Benodigdheden:
3 eieren
100 yoghurt
50 g gesmolten kokosolie/ roomboter werkt ook
400 g amandelmeel (kun je zelf met de keukenmachine maken van amandelen)
1 theelepel zout
1 zuiveringszout
100 g zadenmix
20 g geroosterd sesamzaad
Alles 1 voor 1 in de mixer mixen, in de genoemde volgorde. Bij de zadenmix en het sesamzaad de mixer uitzetten, dit er met de hand door scheppen.
Een cakevorm invetten met olie, het geheel erin doen en gladstrijken.
1 uur in een voorverwarmde over bakken op 150 graden (140 voor heteluchtoven).
Het wordt een heerlijk brood!
Dit recept heb ik van de volgende website:
www.scdiet.nl
Crackers
Geplaatst: Wo Sep 27, 2006 2:42 pm
door Didi1985
Lijnzaadcracker:
Laat een paar eetlepels heel lijnzaad een nachtje weken in een beetje water. Doe de dag erna (ongeveer) een gelijk deel haverzemelen (kan ook zonder) door en evt. gomasio (of sesamzaad). Doe er vervolgens wat zout en kruiden door zoals cajun kruiden. Smeer het mengsel dun uit op een bakpapiertje dat je eerst hebt ingesmeerd met een beetje olijfolie (of kokosvet). Doe dit zo'n 6 min. in de magnetron op een hoge stand, tot de cracker hard is. Keer de cracker tussendoor om en blijf 'm goed in de gaten houden.
Kokoscracker:
Doe wat haverzemelen in een bakje en giet hier een beetje kokend water op. Laat ze even weken en doe er vervolgens een gelijk deel kokos door.
Doe vervolgens in de magnetron zoals hierboven beschreven.