Berichtdoor Cora » Wo Okt 19, 2005 10:29 am
Witlofovenschotel
Ingredienten voor 5-6 personen:
6 flinke struiken witlof
2 preien in dunne ringetjes
400 gram geraspte pittige kaas (liefst geiten of schapen)
1 bakje quorn fijngehakt
gekookte spliterwten, 150-200 gram droog gewicht
1 zakje aardappelpuree voor 4 personen
1 ei
1 teen knoflook, gesnipperd of uitgeperst
1 flinke eetlepel kerriepasta
2 flinke eetlepels arrowroot
evt. klontje roomboter/scheutje olijfolie
evt. een scheutje tamari of shoyu
evt. wat kruiden/groentebouillonpoeder
evt. koriander zaad (poeder)
peper
zout
water
Bereiding:
Witlof in grote stukken snijden, het harde middendeel wat kleiner, en bijna gaar stomen (of koken, of roerbakken). Uit laten lekken, vocht opvangen, uitlekvocht en kookvocht gebruiken bij het maken van de puree en de saus.
Quorn bakken met knoflook, daarna wat peper en zout of een scheutje tamari/shoyu er door roeren.
Prei bijna gaar roerbakken.
De aardappelpuree maken zoals aangegeven op de verpakking, maar met 100 ml. minder vocht (ik gebruik alleen water/kookvocht, melk vervang ik door water/kookvocht).
Gekookte spliterwten, ei, klontje roomboter/olijfolie, peper en zout toe voegen en alles goed mixen.
Voor de saus 350 ml kookvocht/water met de kerriepasta en evt. bouillonpoeder of een beetje zout en evt. koriander aan de kook brengen, ondertussen 2 eetlepels arrowroot oplossen in een beetje water en dit al roerend toevoegen tot het gebonden is. Kaas toevoegen, laten smelten en dan de prei en de quorn er door roeren.
Ovenschaal invetten en witlof over de bodem verdelen, dan de saus erover en daarna de puree erover verdelen.
In de oven nog even opwarmen (ong. 200 graden) eventueel nog een paar minuutjes onder de grill voor een lekker lichtbruin korstje.
Deze schotel is heel geschikt om in porties in te vriezen.
Voor nog lagere GI en meer vezels kan je het zakje aardappelpuree weglaten en de dubbele hoeveelheid spliterwten gebruiken om puree van te maken.
Groetjes,
Cora